Etiketler

Benzer Yazılar

Paylas

Vibrato

Nedir?

Vibrato basılan notanın (teli sallama hareketiyle) titretilmesidir. Teldeki bu titreme hareketi, basılan notada dalgalanmaya yol açar. Portenin veya Tab’ın üzerine konulan dalgalı bir çizgiyle gösterilir.

Yerinde kullanıldığında sese güzel bir efekt, duygu ve canlılık katar. Çalınan melodiyi tekdüzelikten kurtarır aynı zamanda sesin daha uzun süre tınlamasını (Sustain) sağlar.

Nasıl Yapılır?

Vibratonun birkaç çeşidi bulunmaktadır. Notayı hafifçe aşağı yukarı doğru bükerek, bastığımız perde içinde parmağı sağa sola hareket ettirerek veya Whammy Bar kullanılarak yapılabilir.

Klasik Vibrato:

Elektro ve akustik gitarlarda da kullanılmasına rağmen daha çok klasik gitarlarda kullanılan bir vibrato tekniğidir. Parmağı, perde dışına çıkmadan, sürekli, bastığınız perdede kalacak şekilde telin üzerinde sağa sola oynatarak yapılır. Örneğin Si telinde 5. perdeye (Mi) basarak parmağınızı 5. perde üzerinde sağa sola oynatmak.

Standart Vibrato:

Seste dalgalanma yaratacak şekilde tele dik bir basışla teli aşağı yukarı titreterek yapılır. Elektro gitar ve akustik gitarda çok sık kullanılan bir tekniktir. Vibrato yapan parmağı, gerisinde kalan parmaklarda aynı tele basacak şekilde, telleri titretirken destekleyebiliriz. Sapı sol elinizle kavrarsanız daha kontrollü bir vibrato yapabilirsiniz. Örneğin La telinde 5. perdeye (Re) basarak parmağınızı aşağı yukarı titretmek.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer vibrato gereğinden fazla kullanılırsa ki bazı gitaristler her fırsatta kullanmaya çalışır, bu durum vibratonun dinleyici üzerindeki etkisini yok eder. Sıkıcı ve sıradan olmasına neden olur.

Vibratonun uygulanması gereken en doğru zaman nota değerleri uzun olan seslerdir.

Vibratoyu her parmakla, farklı tellerde ve farklı perdelerde deneyerek parmaklarınızın hakimiyetini arttırabilirsiniz.