Temel Akor Teorisi (1)

do major

Merhaba, sadecegitar.net gitar derslerinin bir yenisine daha hoş geldiniz. Gitar öğrenmeye başlayan arkadaşlarımızdan gelen istek üzerine gitar akorlarının temel teorisi hususunda bir ders hazırlamaya karar verdik. Hazırlamış olduğumuz ilk derste üs notadan oluşan minör, majör, augmented ve diminished akorların temel teorisini inceleyeceğiz. Şimdiden keyifli dersler dilerim.

Major Üçlüsü :

Öncelikle gayet kolay bir akor olan majör üçlüsünü inceleyelim. Örnek olarak C majörü ele alalım.

E||——-||

B||——-||

G||——-||

D||——-||

A||–3—-||

E||——-||
Bu bölümde sıradaki notamız C majörün 3.sesi olmalıdır. Bu ses E’dir

E||——-||

B||——-||

G||——-||

D||–2—-||

A||–3—-||

E||——-||
Son notamız C majörün 5.sesi olmalıdır. Bu sesleri daha kolay hatırlayabilmek için C majör gamını yukarıdaki resim yardımıyla tekrar gözden geçiriniz. C majörün 5.sesi G dir.

E||——-||

B||——-||

G||–0—-||

D||–2—-||

A||–3—-||

E||——-||
Böylelikle C majör üçlüsünü elde etmiş olduk. 1. 3. Ve 5. Sesler..

Bu sayılar sizlere rastgele sayılar gibi gelmiş olabilir ancak öyle değildir. Bu sesler majör üçlüsünün anahtarlarıdır. Bu sayılar majör gamında birbiriyle ilişkili seslerdir. Bu yöntem bütün majör akorlar için geçerlidir. C majör gamı C D E F G A B olduğuna göre 1. 3. Ve 5. Sesler C,E,G sesleri C majör üçlüsünü oluşturacaktır.

Minor Üçlüsü:

Minor üçlüsünün majör üçlüsünden çok küçük bir farkı vardır. Bu farklılık gamın 3. Sesinde meydana gelir. Minor üçlüsünde üçüncü ses yarım ses kalınlaşır yani bemol alır.

1 b3 5

C gamının 1.sesi olan C ile başlayalım

E||——-||

B||——-||

G||——-||

D||——-||

A||–3—-||

E||——-||
Majör üçlüsünde 2. Sesimiz E idi. Burada ise Eb olacaktır.

E||——-||

B||——-||

G||——-||

D||–1—-||

A||–3—-||

E||——-||
Son olarak gamın 5.sesini yani G’ yi ekleyip üçlüyü tamamlıyoruz.

E||——-||

B||——-||

G||–0—-||

D||–1—-||

A||–3—-||

E||——-||
Böylelikle minör akor üçlüsünü de nasıl elde edebileceğimizi görmüş olduk. Unutmamamız gereken tek şey gamın üçüncü sesinin bemol alması olacaktır.

Augmented Üçlüsü:

Şimdi öğreneceğimiz üçlü augmented üçlüsü. Augmented üçlüsü de yine major üçlüsüne çok benzemektedir. Tek farkı 5. Sesinin yarım ses incelmesi yani diyez almasıdır.

1 3 #5

O halde diğer iki üçlüde uyguladığımız üzere yine C gamının ilk sesi olan C ile başlayalım:

E||——-||

B||——-||

G||——-||

D||——-||

A||–3—-||

E||——-||
Ardından C majör gamının ikinci sesi olan E yi ekleyelim:

E||——-||

B||——-||

G||——-||

D||–2—-||

A||–3—-||

E||——-||
Son olarak da C majör  gamının son 5. Sesi olan G yi yarım ses inceltip diyez haline getirelim. Böylelikle bu üçlü için kullanacağımız son ses G# olur.

E||——-||

B||——-||

G||–1—-||

D||–2—-||

A||–3—-||

E||——-||
Böylelikle augmented üçlüsünü de oluşturmayı öğrendik. Augmented sözlük anlamıyla “arttırılmış” manasındadır. Bu akor üçlüsüne augmented denmesinin nedeni 5.sesi yarım ses arttırmış yani inceltmiş olmamızdır.

Diminished Üçlüsü:

Evet şimdi son akor üçlümüze geldi sıra. Bu seferki şimdiye kadar öğrenmiş olduklarımızdan biraz farklı. Çünkü bu akor üçlüsünü oluşturmak için gamdan aldığımız üç sesten ikisini değiştireceğiz. Bu akor üçlüsünde 3. Ve 5. Sesleri bemol yani yarım ses kalın olarak alacağız.

1 b3 b5

O zaman C majör gamından diminished üçlüsünü oluşturalım.

E||——-||

B||——-||

G||——-||

D||——-||

A||——-||

E||–8—-||
C notasını bu kez E teline koymamın sebebi şöyle açıklanabilir. Eğer A teline koysaydık üçlemeyi yapamayacaktık, çünkü 5. Ses olan Gb “G” telinde bemol veremeyeceğimiz için “D” telinde çalınmak zorundadır.

İkinci olarak C gamının üçüncü sesine bemol ekliyoruz. C majör  gamında 3.ses E olduğuna göre diminished üçlüsünün ikinci sesi Eb olacaktır.

E||——-||

B||——-||

G||——-||

D||——-||

A||–6—-||

E||–8—-||
Son olarak 5. Sesi olan Gb yi de ekleyince C diminished üçlüsünü elde etmiş olduk.

E||——-||

B||——-||

G||——-||

D||–4—-||

A||–6—-||

E||–8—-||
Bu üçlüde unutmamamız gereken husus, gamın iki sesinin değişiyor olmasıdır.

 

Sonuç:

Bu dersimizde temel akor teorisini, major, minor, augmented, ve diminished üçlemeleri ile göstermiş olduk. Tekrar hatırlamak istersek:

Major = 1 3 5
Minor = 1 b3 5
Augmented = 1 3 #5
Diminished = 1 b3 b5

Bu sayıların kesinlikle rastgele sayılar olmadığını ve her birinin majör gamında birbiriyle ilişkili olduğunu aklınızdan çıkartmayınız.

İYİ ÇALIŞMALAR..