Etiketler

Benzer Yazılar

Paylas

Tapping

Nedir?

Tapping genellikle elektro gitarla beraber anılan bir solo tekniğidir. Fakat hemen hemen her telli enstrümanda kullanılabilir. Bağlama sanatçıları aynı tekniği ‘’Şelpe’’ adıyla kullanmışlardır. Elektro gitarda ilk uygulayıcısı her ne kadar Eddie Van Halen olarak bilinse de 1950’ lerde Jimmie Webster Tapping‘in daha ilkel halini uygulamıştır.

1969’ da Los Angles‘lı Jazz gitaristi Emmet Chapman Tapping tekniğini iki elini kullanarak uygulamaya başlamıştır. Ayrıca Electric Stick adını verdiği dokuz telli bir gitar tasarlamıştır. Chapman 1974 yılında Stick Enterprises adlı şirketi bu gitarı üretmek için kurmuştur ve o yıldan beri üretim devam etmektedir.

70’li yıllarda rock ve blues gitaristleri de bu tekniği kullanmaya başlamışlardır. Genesis grunbunda Steve Hacket bu tekniği kullanan ilk rock gitaristlerinden biridir. 1973 yılında çıkan Dancing with the Moonlit Knight adlı Genesis şarkısı buna örnektir. Billy Gibbons, Frank Zappa, Brian May, Leslie West Tapping kullanan gitaristlerden bazılarıdır.

Tapping’in yaygınlaşması ve kitleler tarafından benimsenmesi 80’ li yıllarda Eddie Van Halen sayesinde olmuştur. Bir çok kişi Tapping’ in Van Halen tarafından bulunduğunu sanmaktadır fakat bu yanlış bir bilgidir. Van Halen bir röportajında Jimmy Page’ in Heartbreaker şarkısında attığı solodan sonra bu tekniği kullanmaya karar verdiğini söylemiştir.

Nasıl Yapılır? 

Tapping yaparkenbir elin parmak uçlarıyla tellere (parmaklar klavyeye karşıdan, dik gelecek şekilde) vurulurken, diğer elle pena vuruşu yapmadan legato tekniği uygulanır. Doğal olarak işin içine Hammer-On’ lar ve Pull-Off’ lar girer.

Bazı gitaristler Tappping yaparken klavyeye parmakları yerine penanın yan tarafıyla vurmayı tercih ederler. Buna “Pick Tapping” denir. Pick Tapping gitariste keskin bir ton elde etme olanağı verir.

Tapping tek ve çift el Tapping olarak ikiye ayrılır.

One Handed Tapping

Adının tek el olduğu sizi yanıltmasın, çünkü Tapping tekniğinde iki el kullanılır. One Handed Tapping genelde üçlemelerin birbiri ardına hızlıca kullanılmasıyla oluşur. İçinde bir çok Pull-Off, Hammer-On bulunur. Genellikle tek tel üzerinde yapılan Tappinglerdir.

Two-Handed Tapping

Çift el Tapping çok sesli ve kontrpuan müzikleri çalmak için kullanılır. İşin içine sekiz bazen dokuz parmak girer. Bu teknikle piyano için yazılmış bir eser, örneğin J.S. Bach eserleri çalınabilir.

Bu teknik bize esneklik sağlar. Farklı tarzda bir çok müziğin gitarla çalınmasını kolaylaştırır. Bu tekniğin dezavantajı, gitarın tınısının değişmesidir. Ayrıca ilk nota diğer notalara göre daha baskın olur. Çift el Tapping kullanan bir çok gitarist bir prosesör yardımıyla bu dezavantajların üstesinden gelirler.

Pick Tapping

Pick tapping penanın klavyeye hızlıca vurulmasıyla oluşan bir hızlı çalım tekniğidir. Kimi zaman tek el Tapping ile benzer olur fakat klavyeye pena ile vurulduğunda ortaya çıkan tını parmakla vurulduğunda duyulan tınıyla aynı değildir. Bu nedenle hızlı çalmak isteyen bir çok gitarist bu tekniği kullanır.

Bu tekniğin dezavantajları da vardır.Sesler daha soğuk gelir, canlılık azdır.Ayrıca Pull-Off ve Hammer-On’lar robotik gelebilir. Bu nedenle nerede kullanılacağına dikkat edilmelidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tapping yapılan teller dışında kalan teller susturulmalıdır.

Hammer On ve Pull Off’ların temiz sesler verecek şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir.

Tapping yapılan parmağı kaldırırken Pull Off tekniğindeki gibi parmağı hafifçe aşağı doğru çekerek telin üzerinden kaldırmak, sıradaki seslerin daha net duyulmasını sağlayacaktır.

Eğer penayla çalınan bir parçada tapping yapılıyorsa, penayı baş ve işaret parmağınızla tutarak tapping yapmak için orta parmağınızı kullanabilirsiniz. Fakat tüm parmaklarınızı güçlendirmek adına serçe parmağınızla bile tapping çalışmaları yapmalısınız.