Etiketler

Benzer Yazılar

Paylas

Hammer On

Nedir?

Kalından inceye, yani küçük sayılı bir perdeden büyük sayılı bir perdeye giden, iki veya daha fazla notayı sadece birinci notaya pena vuruşu yaptıktan sonra sıradaki notaya, tel hala titrerken parmağımızı güçlüce ve parmağın tam uç kısmıyla dik olarak tele vurarak çalmayı sağlayan tüm telli çalgılarda kullanılabilen bir tekniktir.

İki nota arasındaki geçişin daha yumuşak duyulmasını ve akıcılığı sağlar.  Amaç; pena vuruşunun, sesi keskinleştirmesini önleyerek, daha yumuşak ve akıcı bir hava yakalamaktır. Hammer On çekiçlemek anlamına gelmektedir,

Tabda “h” harfiyle gösterilir, aynı zamanda Hammer On yapılacak notaların üstüne bir bağ işareti de konulur.

Sadece iki nota arasındaki geçişler için değil, üç veya daha fazla notanın, bare basarak aynı anda birden fazla sesin birbiri ardında çalınmasını da sağlar.

Hammer On ve Pull Off gibi teknikler, kişinin gitar çalışının daha akıcı olmasını sağlar. Her nota için bir pena vuruşu yapmak veya sadece birkaç tekniğe sıkışıp kalmak, ortadaki duygu faktörünü ortadan kaldırır. Makine gibi çalmaktansa; çalınan parçalarda bu teknikleri kullanmak, kulağa daha hoş, daha akıcı melodilerin gelmesini sağlar.

Nasıl Yapılır?

 

Örneğin “si” telinde onuncu perdeye; yani “la“ notasına basıp, penayla tele vurduktan sonra, bir daha tele penayla vurmak yerine parmağınızla 12. Perdeye; yani si notasına parmağınızı güçlüce vurursanız Hammer On yapmış olursunuz.

 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Hammer On yaparken sıradaki notaya parmağı uç kısmıyla yeterince sert ve dik indirmek, yeni notanın çok daha iyi tınlamasını sağlar.

Hammer On çalışmalarını farklı tellerde ve farklı perdelerde özellikle kalın tellerde yapmanız, Hammer On tekniğinde daha akıcı olmanızı sağlayacaktır.