http://gitarkursuizmir.net/wp-content/uploads/2012/08/guitar-tab500-300x82.jpg Ağu05

Etiketler

Benzer Yazılar

Paylas

Gitar Tabı Nasıl Okunur?

Gitar kursu İzmir olarak bu yazımızda gitar öğrenme programı kapsamında gitar çalarken kullandığımız sistemlerden bahsedeceğiz. Bu sistemler ikiye ayrılmaktadır ;

Notalar

  • İlkokul yıllarında flüt ile hayatımıza giren sistemdir. Gitar öğrenmek için nota bazlı çalışmalar yapıldığı gibi başka sistemlerde kullanmaktadır. Hangi sistemi seçerseniz seçin notaların her yerde karşınıza çıkacağını unutmamalısınız.

Gitar Tab Okuma

Tab nedir? Gitar tabları nasıl okunur?

gitar tab

Gitar Tab

  • Tab, “tablature” kelimesinin kısaltılmış halidir. Tab sistemi, gitar çalmak için kullanılan pratik bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Her ne kadar nota okumak daha iyi, daha sağlıklı bir yöntem olsa da, sadece hobi amaçlı olarak kısa sürede gitar çalmak isteyen kişiler, özellikle “tab” sistemini tercih edebilirler, gitar kurslarında tab sistemiyle yönlendirilebilirler.
  • İnternetin hayatımızın her anında olduğu bu zamanda, artık istediğimiz popüler bir çok şarkının tablarını bulabilmek de çok kolay. Bunun yanı sıra hem tab hem notayı bir arada barındıran ve yazılan tabın melodik karşılığını bize veren programlarda mevcut, bunlarıda internetten bulmak mümkün. Örn guitar pro programı sayesinde hem internetten tab indirebilir hem de bu tabları midi olarak dinleyebilirsiniz. Fakat bunları bulmak yeterli değil, bir de tabı okumayı bilmek gerekiyor.

Gitar tabı nasıl okunur ?

Gitar Tab

Guitar Tab

  • Gitarda bulunan 6 tel gibi tab sisteminde de 6 tane çizgi bulunmaktadır. Bu çizgilerin her biri, bir notaya karşılık gelmektedir. Bu çizgileri yukarıdan aşağıya doğru notalarla eşleştirirsek sıralama E, B, G, D, A, E şeklinde olacaktır. Yani gitarda en üstte bulunan mi teli tab sisteminde en alta yazılmakta, üstten 2. Sırada olan la teli ise tab sisteminde alttan 2. Sıraya yazılmaktadır.

Artık tab sisteminde tellerin yerlerini biliyoruz. Fakat tellerin üzerinde bir de sayılar var. 0, 2, 14, 5 gibi sayılar…

Tab sistemindeki sayılar, basmamız gereken perdelerin numaralarını ifade etmektedir. Eğer bir telin üzerinde 0 yazıyorsa, bu, o telde hiçbir perdeye basmadan tele sadece boş vuruş yapacağımız anlamına gelmektedir ya da bir telin üzerinde 5 yazıyorsa bu üzerinde 5 yaza telde, 5. Perdeye basmamız gerektiği anlamındadır.

Gitar tabı bulabileceğiniz bir kaç site

akormerkezi. com
ultimate-guitar. com

Ayrıca yazı da bahsettiğim guitar pro isimli programın kullanımıyla ilgili ” Guitar Pro İndir ” adresin ziyaret edebilirsiniz.

Gitar kursu İzmir olarak yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Gitar hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve gitar teknikleri nedir, gitar egzersizleri ile ilgili daha fazla çalışma yapmak için bağlantıya tıklayarak websitemize giriş yapabilirsiniz.