Gitar Neden En Çok Tercih Edilen Enstrümandır?

Bu yazımızda sizler için müzik dünyasında, özellikle de müziğe yeni başlayan bireyler arasından en çok tercih edilen enstrümanın neden gitar olduğunu anlatmaya çalışacağız.

Hem müzik eğitiminde hem de hobi amaçlı müziğe ilgi duyan amatörler arasında en çok tercih edilen enstrüman gitardır. Gitar tarihsel süreçte yapmış olduğu etki sonucunda diğer kıtalara yayılmış ve dünya çapında kullanılan bir müzik aleti olarak yaygınlaşmıştır. Gitarın dünya çapında bir müzik aleti olmasının temel nedeni gitarın özellikle 1950’li yıllardan sonra popülerliğinin artmasıdır. Gitarın popülaritesinin ardında yatan temel nedenlerden en önemlisi insanların günlük yaşam aktiviteleri içerisinde rahatlıkla kullanabilmeleri olmuştur.

Gitar eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Gitar XX. yüzyıl boyunca kendini dünyanın en popüler müzik çalgısı olarak kabul ettirmiştir. Gitar son derece uyarlanabilir, taşınabilir ve çekici bir çalgıdır; çok yönlülüğü onun sınırsız bir çeşitlilikte kullanılabilmesini sağlamıştır. Telli çalgıların aynı anda hem akorların hem de melodilerin çalınmasına olanak veren en pratiklerinden biridir. Gitarın sesi dünyanın bütün ülkelerinde eşsiz bir form ve tür çeşitliliği ile duyulabilir. Bu, el yapımı çalgıları çalan etnik müzisyenlerden, gelişmiş bilgisayar sistemleri ile çalışan ve geniş bir malzeme dağarcığından yararlanan kompozitörlere kadar geniş bir yelpazeye yayılmıştır.

Şimdi de neden en çok tercih edilen enstrümanın gitar olmasının nedenlerini inceleyelim.

Online gitar eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

1 – Portatif, kolay taşınabilir.

Özellikle müziği amatör olarak icra eden insanlar arasında en çok tercih edilen enstrümanın gitar olmasının temel sebeplerinden biri kolay taşınabilir olmasıdır. Bir Hardcase ya da soft case ile kolayca taşınabilen bir enstrüman olan gitar, hem seyahatlerde hem tatillerde hem de evin içinde çok yer kaplamadan kolayca yanınızda olabilen bir enstrümadır.

2 – Kolay satın  alınabilir.

Pek çok enstrümanın aksine gitar maddi olarak da avantajlı bir enstrümandır. Müziğe adım atmak isteyen fakat bunun için fazla bütçesi olmayan kişiler, diğerlerine göre daha ucuz olan gitarı bu nedenle de tercih etmektedir. Bir öğrenci olarak bile kolaylıkla ortalama kalitede bir gitara sahip olmak mümkündür.

3 – Öğrenilmesi nispeten daha kolaydır.

Tabi ki enstrüman öğrenmenin bir sınırı yoktur. Bir gitar virtüözü yıllarını ayırarak bu enstrümanda uzmanlaşır. Fakat burada bahsettiğimiz temel anlamda, kolay öğrenilebilir akorlar eşliğinde başlangıç seviyesinde kolayca öğrenilebilir olmasıdır. Birkaç akorlar şarkıları icra edebilen kişi için gitar hem bir motivasyon aracı hem de keyif veren bir hobi olabilir.

4 – Bakımı ve akortu daha kolaydır.

6 telli olan klasik bir gitarın da, akustik ya da elektogitarın da akort edilmesi diğer enstrümanlara nazaran daha kolaydır. Tel değişimi, bakımı ve akort edilmesi daha kolay olması nedeniyle özellikle amatör müzisyenler gitarı tercih etmektedir. Özellikle son teknolojinin ürünü akort aplikasyonları ve taşınabilir akort cihazları gitarın bakımını daha da kolay hale getirmektedir.

5 – Her müzik türüne uygundur.

Gitar, klasik müzikten rock müziğe, metal müzikten pop müziğe kadar pek çok türe uygun bir enstrümandır. Bu nedenle gitar öğrenimi müzik zevkiniz ne olursa olsun size hitap edebilir. Temel gitar bilgisine sahip olduktan sonra uzmanlaşmak istediğiniz türe yönelik çalışmalar yapabilir fakat aynı zamanda farklı türlerde şarkıların icrasında da gitarı kullanabilirsiniz.

6 – Farklı alanlarda çalınabilecek tamamlayıcı ekipmanlara sahiptir.

Ufak bir odada susturucu ile çalınabildiği gibi, büyük bir stadyumda da amfiler eşliğinde kullanılabilen gitar bu nedenle de en çok tercih edilen enstrümanlardan biridir. Hem konserde hem de odada tek başınayken çalınabiliyor olması belki de gitar öğrenmek isteyen insanları en çok etkileyen özelliklerden biridir.

Tüm bu sebepler dolayısı ile hem öğrenilmesi hem de icra edilmesi anlamında dünyada en çok tercih edilen enstrüman gitar olmaktadır.