Bas Gitarınızı Akort Etmenin En Kolay Yolu

Sadece Gitar ailesi olarak bugün sizler için Bas Gitarınızı Akort Etmenin En Kolay Yolu konusunu ele alacağız.. Her enstrümanda olduğu gibi bas gitar öğrenmek için düzenli uygulama esastır. Pek çok parmak egzersizini ve harmoni çalışmalarını yapmak gerekir. Fakat doğru ton ayarını bilmek, bas gitar çalarken ve diğer enstrümanlarla birlikteyken uygulamayı çok daha eğlenceli ve ödüllendirici hale getirir.

Özellikle bas gitarı çalmaya yeni başladığınız zamanlarda edinmeniz gereken ilk yeteneklerden biri de bas gitarınızı akort etmektir. Bu nedenle biz de bugünkü yazımızda, öğrencilerin genelde gözünü korkutan bas gitarınızı en kolay şekilde nasıl akort edeceğinizden bahsedeceğiz. 

Eğer siz de bas gitar çalarken en önemli noktalardan biri olan bas gitarınızı akort etmenin en kolay yolunu öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin…

Gitar Derslerimiz hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın..

Bas Gitarda Akort Sistemi

Standart bir bas gitar çalıyorsanız, basınızın yalnızca 4 teli olduğunu fark edeceksiniz. 4 telli bir bas için standart ayar E, A, D, G’dir. Ve fark edeceğiniz gibi bu ayar gitardaki en düşük dört dizeyle aynıdır.

Ancak burada önemli olan nokta bas gitarınızın bir oktav daha düşük olduğunu bilmeniz gerektiğidir. 

Tabi ki tüm bas gitarlar 4 telli değildir.Ekstra düşük bir dize B, E, A, D, G ekleyerek veya yüksek bir dize E, A, D, G, C ekleyerek 5 telli bir bas gitar akortunu da yapabilirsiniz. Dizelerinin çoğunun 4. sıraya ayarlanmış ve bir dizenin 3. sıraya ayarlanmış olan gitarın aksine, bas gitar ton ayarı genellikle 4. sırada yapılır.

Bas Gitar Nasıl Akort Edilir 

Bas gitarınızı doğru şekilde akort etmek için kullanabileceğiniz iki farklı yöntem vardır. Bunlardan bir tanesi bas gitar notalarını kulağınza göre ayarlamaktır. Tabi ki bunun için notaları kulaktan tanıyacak kadar kendinizi eğitmeniz gerekir. Başka bir enstrümandan, ayar çatalından veya zift borusundan bir “referans notu” çalarak ve dizelerinizi buna göre ayarlayarak da tabi ki kulaktan akort edebilirsiniz.

Bas gitarınızı akort etmek için bir diğer yöntem ise elektronik veya klipsli bir tuner kullanmaktır. Dizelerinizi ayarlamak için elektronik bir tuner satın alabilir ve kullanabilirsiniz.

Bas Gitarınızın  Tonunu Daha Uzun Korumak

Bas gitarınızı akort etmeyi öğrenmek son derece önemlidir. Tabi ki bununla birlikte gitarınızı akort ettikten sonra uzun süre aynı tonu korumak için de yapmanız gereken bazı önemli noktalar vardır. 

Bunlardan ilki gitar tellerinizi düzenli aralıklarla değiştirmektir. Gitar tellerinizin değişmesi gereken zamandan daha uzun aralıklarla değişmesi tonu tutma sürelerini kısaltacaktır. Aynı şekilde bas gitarınızı düzenli olarak temizlemek ve çalmadığınız zamanlarda onu kılıfında saklamak da akortun daha uzun süre stabil kalmasını sağlayacaktır.