Bas Gitarda Slap Tekniği

Sadece Gitar ailesi olarak bugün sizler için Bas Gitarda Slap Tekniği konusunu ele alacağız.. Bas gitarlar özellikle müzik gruplarında biraz arka planda kalmış gibi görünse de müziği aşağı yukarı bilen herkes için ne kadar önemli oldukları gün gibi ortadadır. Bu nedenle bas gitar çalmak için pek çok teknik ve metot da geliştirilmiştir. Ancak bu metotlar arasında belki de en havalı görünenlerinden biri slap tekniğidir. Peki bas gitarda slap tekniğini öğrenmek için ipuçları var mıdır? 

Kısaca cevap vermek gerekirse, evet vardır. İşte bu nedenle biz de bu yazımızda sizler için bas gitarda slap tekniğini öğrenmek için ipuçlarını sıralayacağız. Eğer siz de ritmin vazgeçilmez bir parçası olan bas gitarı çalmak istiyorsanız ya da bir süredir çalıyor ve slap tekniğinde kendinizi geliştirmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. 

Bas Gitar Kursu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın..

Bas Gitarda Slap Tekniği

Bas Gitarda Slap Tekniği Nedir? 

Slap bas çalma tekniği, funk müziğinde sıklıkla kullanılan popüler bir tekniktir, ancak gerçekte, dizeye vurmanın farklı bir yoludur.

Genellikle sadece slap olarak adlandırılan bu bas çalma tarzı, dizeleri sağ başparmağınızla ‘slapping’ yapmayı ve sağ el parmaklarınızla baskılamayı içerir ve bir notanın sesine vurmalı bir özellik kazandırır.

Bas Gitarı Slap Tekniği İle Çalarken Sağ El  

Bu stili oynamaya başlamanın en iyi yolu, sağ başparmağın yan tarafındaki mafsal eklemi ile açık dizelere vurmaktır. Dizeyi vurmak için en iyi yer klavyenin sonundadır. Bu,  dizeyi perdelere doğru zorlar, böylece ayırt edici tokat sesi üretir.

Dizeyi net bir şekilde vurduğunuzdan emin olun ve sonra başparmağınızın bir davuldan sıçrayan bir baget gibi dizeden sıçramasına izin verin. Baş parmağınızı dize ile temas halinde bırakırsanız, sesi kesecek ve notaların hiçbiri net olmayacaktır. Başparmak ile tokatlanan notalar, notanın üstünde veya altında yazılan T harfi (başparmak anlamına gelir) ile gösterilir.

Bas Gitarı Slap Tekniği İle Çalarken Sol Elin İşlevi 

Tokat çalarken, istemediğiniz sesleri sönümlemek, istediğiniz notaları çalmak kadar önemlidir. İstenmeyen notaların çalmadığından emin olmak için çalmanızı dikkatlice dinleyin. Herhangi bir şey duyarsanız, hangi dizelerden geldiklerini analiz edin ve sol elinizle dışarı atma alıştırması yapın. 

Sol el sönümlemesine alışmanın iyi bir yolu, ritmin birinci ve üçüncü vuruşlarında çeyrek nota çalmaktır. Ve sol elinizle boşta kalan notaları kapatmaktır. 

Slap Bas Tekniğinde Tel Çekmek  

Bas gitarınızı slap tekniği ile çalarken başparmak ile tellere vurmanın yanı sıra, diğer önemli kısmı çekme tekniğinin kullanılmasıdır. Bu teknik genellikle işaret parmağı (ı) ile yapılır, ancak bazen orta parmak (m) de kullanılır. Teknik, parmağın ucunu telin altına hafifçe koyarak ve sonra yukarı ve uzağa çekip, telin klavyeye geri çekilmesine izin vererek gerçekleştirilir. Bu tekniği elde etmek için kol ve bilek rotasyonunun bir kombinasyonu kullanılır.