Etiketler

Benzer Yazılar

Paylas

Alternate Picking

Nedir?

Alternate Picking kısaca, penayla tele yukarıdan aşağı ve ardından aşağıdan yukarı doğru vurma şeklidir. Çalınan tüm notaların tek tek duyulmasını sağlar. Tüm gitaristler için çok önemli ve temel bir tekniktir.

Penayı işaret parmağı ve baş parmağımızın arasında, penanın sivri ucu tellere dönük ve pena elimizden kaymayacak kadar sıkı, ucu çok fazla dışarıda kalmayacak şekilde tutarak başlayabiliriz. Bu ideal bir pena tutuşudur fakat pena tutuşunu farklı yapan bir çok iyi gitarist bulunmaktadır.

Kusursuz bir Alternate Picking için; mutlaka önce yukarıdan aşağı ve sonrasında aşağıdan yukarı pena vuruşu uygulanır ve bu sıra hiç bir zaman aksamaz. Alternate Picking  yaparken kolun yorulması, gitaristin zararınadır. Mümkün olduğunca altenate picking yapan kolun fazla hareket etmemesine, vuruşların daha çok bilekten yapılmasına ve böylelikle kolun yorulmamasına dikkat etmek gerekir. Bazı durumlarda alternate picking tekniği yerine Economy Picking, Sweep Picking gibi daha farklı ve daha az yorulmamızı sağlayacak penalama teknikleri de tercih edilmektedir. Bazı gitaristler bileğin yorulmasını önlemek amacıyla alternate picking i bilekten yapmak yerine parmaktan, sadece penayı tutan parmaklarını oynatarak yapmaktadırlar.

Alternate picking küçümsenmemesi ve düzenli olarak metronomla çalışılması gereken bir tekniktir. Çalışmaları sık ve doğru şekilde yapmak gerekir fakat çalışmalar sırasında bir ağrı hissedilirse derhal durup dinlenilmelidir. Bu acı vücudunuzun size bir şeylerin yanlış yapıldığına dair mesaj vermesinden başka bir şey değildir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler;

* Gitara yeni başlayan birçok kişi bu tekniği önemsemez. Aslında yaptıkları çok büyük bir yanlıştır; çünkü Alternate Picking en önemli tekniklerden biridir.

* Mutlaka yukarıdan aşağı ve sonrasında aşağıdan yukarı şeklinde yapılmalıdır, üst ve alt vuruşlar sürekli birbirini takip etmelidir. Tel geçişlerinde yapılan bir hata alternate pickingdeki penalama sırasının kaymasıdır. Örnek vermek gerekirse, en üst Mi telinde aşağı – yukarı – aşağı 3 vuruş yaptıktan sonra altındaki La teline geçersek sıradaki vuruşla yani yukarı pena vuruşuyla devam etmek gerekir aksi takdirde daha farklı bir teknik uygulamış oluruz.

* Metronomla çalışılmalıdır. Metronomun hızı gittikçe arttırılmalıdır. Hız arttıkça hakimiyet azaldığından hızı yavaş yavaş arttırmak yararlı olacaktır.

* Bu tekniği uygularken dikkat edilmesi gereken nokta pena vuruşudur. Pena vuruşu klavyeye yakın olursa; tellerin daha gevşek olmasından dolayı tam bir performans elde edilemez. En ideal nokta gövde ile klavyenin arasıdır.

* Pena vurma işlemi yapılırken penanın tutuluş şekli de önemlidir. Uygulama yapılırken penanın elde hareket etmemesi gerekmektedir. Sabit ve seri hareketlerle pena vurma işlemi yapıldığı takdirde hızlı, temiz ve kontrollü çalabilirsiniz. El sabit durarak, bilekten, yay şeklinde hareket etmelidir.

* Ayna karşısında çalışmanız ve yorulmayı beklemeden kısa aralar vermeniz çalışmaların daha verimli olmasını sağlayacaktır.

* Tekniğin belki de en zor kısmı teller arası geçiştir, çok yavaş şekilde çalışılmalıdır.

* Ayrıca penanızın aşağı ve yukarı hareketi minimum seviyede olmalı; yani mümkün olduğunca tele yakın ve hızlı olmalıdır. Bu sizin temiz ve kontrollü çalmanızı kolaylaştıracaktır.