Etiketler

Benzer Yazılar

Paylas

3 Dakikada Minör Pentatonik Tapping

Tapping Nedir?

Öncelikle tapping tekniği nedir öğrenmek isteyen arkadaşlarımız için Murat Erturgut – Süper Gitar Teknikleri’nden kısa bir cümleyle açıklayalım;
Tapping bir elin parmak uçlarıyla tellere (parmaklar klavyeye karşıdan, dik gelecek şekilde) vurulurken, diğer elle pena vuruşu yapmadan legato tekniği uygulanmasıdır.

Tapping yaparken sol elimizin hammer on ve pull off tekniklerini doğru ve özenli yapmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Seslerin temiz çıkması için çok yavaş çalışılmalıdır ve çalışmalar kesinlikle metronom kullanılarak yapılmalıdır.

Tapping tekniğiyle ilgili ayrıntılı bilgiye ” Gitarda Tapping Tekniği” yazısından ulaşabilirsiniz.

Minör Pentatonik Dizi Nedir?

Tapping tekniğini açıkladıktan sonra sıra geldi pentatonik’ e, pentatonik gamına.

Penta kelimesi beş ( 5 ) anlamına gelmektedir, pentatonik dizi ise 5 sesli bir dizidir. Rock müzikte çok fazla kullanılan bir dizidir. Örnek olarak aşağıda la minör pentatonik dizisini görebilirsiniz. Aynı diziyi si den çalmak isterseniz 2 perde yana kayarak aynı kalıbı çalmanız yeterli olacaktır.

Bir de aralık olarak isimlendirelim;

İlk sesten önce 1,5 ses daha sonra 1 tam ses, 1 tam ses, 1,5 ses ve 1 tam ses gidiyoruz;  1,5 + 1 + 1 + 1,5 + 1 şeklinde.

La Minör Pentatonik

la minör pentatonik

Gelelim sırasıyla egzersizlere, ultimate guitar sitesinden alınan bu egzersizlerde 4 parçaya bölünerek önce basit şekilde parmaklarımızı alıştırıyoruz daha sonra ise asıl egzersizimize başlıyoruz.

1. egzersizde üstten 3. alttan 4. tel olan re telinde 5 perdeye ( sol notası ) hammer on tekniğiyle, sol elimizin işaret parmağıyla yani 1. parmağımızla vuruş yapıyoruz daha sonra 5. perdede parmağımız basılıyken re telinde 7. perdeye ( la notası ) sol elimizin 3. parmağıyla hammer on tekniğiyle vuruş yapıyoruz daha sonra sağ elimizin orta parmağıyla da yine re telinde 12. perdeye ( re notası )vuruş yapıyoruz.

gitar tapping egzersizi (1)
2. egzersizde ise önce re telinde 12. perdeye (re notası) sağ elimizle vuruyoruz daha sonra ise sol elimizin işaret parmağıyla alttan 3. tel olan sol telinde 5. perdeye (do notası) hammer on tekniğiyle vuruş yapıyoruz.
gitar tapping egzersizi (2)

3. egzersizde işin içine pull off tekniği giriyor, basmamıs gereken parmakları önceden ayarlıyoruz, sol elimizle alttan 3. tel olan sol telinde 5. perdeye işaret parmağımızla, 7. perdeye ise orta parmağımızla basıyoruz ve sol telinde 12. perdeye sağ elimizin orta parmağıyla vuruş yani tapping yapıyoruz daha sonra parmağımızı hafifçe aşağı doğru iterek aynı telde önceden 7. perdeye sol elimizin 3. parmağıyla basılı tutarak 7. perdenin tınlamasını sağlıyoruz yani bir nevi pull off uygulamış oluyoruz, daha sonra ise 7. perdede parmağımız basılıyken aynı telde 5. perdeyi de basılı tututtuğumuz işaret parmağımızın tınlaması için 7. perdeden 5. perdeye pull off yapıyoruz.
gitar tapping egzersizi (3)
4. egzersizde öncelikle alttan 3. tel yani sol telinde, sol elimizin işaret parmağıyla 5. perdeye hammer onla vuruş yapıyoruz, daha sonra alttan 4. tel olan re telinde 12. perdeye sağ elimizin orta parmağıya tapping yapıyoruz ve 12. perdeye vurduktan sonra aynı telde pull off uygulayarak 7. perdenin tınlamasını sağlıyoruz, 7. perdeye ise sol elimizin 3. parmağıyla basıyoruz.
gitar tapping egzersizi (4)

Bunca egzersizle parmaklarımızı ısıttıktan sonra geliyoruz asıl egzersizimize, asıl egzersizimiz ise aşağıdaki videoda mevcut olan pentatonik minör tapping egzersizi. Bu 4 egzersizi yaptıktan sonra şimdi yapacağımız egzersiz bizi hiç zorlamayacaktır.

-Tappinle çalışma yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli şey seslerin dengeli duyulmalsıdır, her ses aynı sertlikte duyulmalıdır.
-Tapping yapılan teller dışında kalan teller susturulmalıdır.
-Hammer On ve Pull Off’ların temiz sesler verecek şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir.
-Tapping yapılan parmağı kaldırırken Pull Off tekniğindeki gibi parmağı hafifçe aşağı doğru çekerek telin üzerinden kaldırmak, sıradaki seslerin daha net duyulmasını sağlayacaktır.Eğer penayla çalınan bir parçada tapping yapılıyorsa, penayı baş ve işaret parmağınızla tutarak tapping yapmak için orta parmağınızı kullanabilirsiniz. Fakat tüm parmaklarınızı güçlendirmek adına serçe parmağınızla bile tapping çalışmaları yapmalısınız.

Ayrıca Süper Gitar Teknikleri Gitar Metodunu da Elektro Gitar Metodu adresinden indirip buradaki tapping egzersizlerini yapmanızı öneririm.